House HJ featured in October issue of Feeling Wonen // Gael Maison

Our recently finished project House HJ was featured in the October issue of Feeling Wonen and Gael Maison.

"Op de gelijkvloerse verdieping was er al een buitenruimte, maar die voelde wat ingesloten aan. Elisabeth: “Je moest ook telkens de trap af om naar buiten te kunnen, en dat vonden we niet aangenaam. Dus besloten we om op het platte dak van de garage, naast de keuken, een buitenzithoekje te voorzien.”

Maar Pieter-Jan Grillet en Sebastiaan Leroy van B-bis architecten zagen het gelukkig grootser. Ze palmden het volledige platte dak in en richtten een volwaardige buitenkamer met eethoek en lounge in. Het is daar heel aangenaam zitten, want de plek is op het zuidwesten gericht en dankzij de claustra vooraan en de grote boom op de binnenplaats achteraan is er geen inkijk. Op de vloer kwamen rode fietspadtegels die de ruimte visueel afbakenen en mooi contrasteren met de gele tint van de muur en de claustra. De architecten: “We schrikken er niet voor terug om nieuwe toevoegingen aan een oud gebouw duidelijk zichtbaar te laten. Zo hebben we ook de uitbreiding van het terras aangepakt. De claustra loopt over de volledige breedte van de garage en steekt mooi af tegen de rest van de voorgevel.” De nieuwe buitenkamer staat in directe verbinding met zowel de woonkamer als de keuken, waardoor je nu vrij over de volledige oppervlakte van de eerste verdieping kunt circuleren.

Ook de bouw van de nieuwe keuken was een ingrijpend project. Om genoeg plaats te creëren werden de muur tussen de oude keuken en de woonkamer gesloopt en de oude veranda op het kleine terras van de eerste verdieping erbij getrokken. Elisabeth: “Ik droomde altijd van een kookeiland waar de kinderen of vrienden zich rond konden scharen terwijl ik stond te koken, maar daarvoor was de ruimte toch nog te klein.” Gelukkig voorzagen Pieter-Jan en Sebastiaan een leuk, bijna even gezellig alternatief: een aperitiefeilandje met een unieke look."

Read the full article here.


Read more about the project here.