‘Satellietwoning aan zee’ - B-architect Sven Grooten's weekend home featured in KW Weekend

A six-page feature in KW Weekend: the 19th-century Neo-Rococo house that B-architect Sven Grooten and his family call home during the weekends. The house is a fine example of how B-bis architecten renovate: thoroughly, but just as subtly and with respect for the original structure.

“Waarom iets nieuws verzinnen als het origineel gewoon goed is? Architect Sven Grooten renoveerde met zijn team van B-bis architecten voor zijn gezin een 19de-eeuwse Oostendse stadswoning volgens de oorspronkelijke bouwkundige constructies. Een satellietwoning aan zee, waar werk en rust goed samengaan. Net ver genoeg en niet te ver van hun thuis in Brussel.

[...] Ondanks de totaalrenovatie was het huis in één jaar woonklaar. “Bij de aankoop wist ik dat alles veranderd zou moeten worden. Van het niet-geïsoleerde originele dak tot de oude ramen en het rotte buitenschrijnwerk, de vernieuwing van de elektriciteit en de nieuwe bepleistering van de gevel. De woning was uitgeleefd en het regende binnen. De kelder was helemaal betegeld, maar door vochtproblemen waren alle tegels losgekomen. De originele plankenvloer hebben we kunnen behouden, mits grondig op te schuren, retoucheren en vernissen. De deuren zijn gerecupereerd net zoals de mooie tegels in de inkomhal. Alle houten buitenschrijnraamwerk is nieuw, maar gemaakt volgens de mouluren zoals we ze gevonden hebben met dubbel glas en geïsoleerde profielen. De verhoudingen van alle kamers hebben we bewust teruggebracht naar de originele en de aparte trappenhal is behouden.”

Read the full article here.


Learn more about the project.