Two B-bis projects featured in Buitengewoon Belgisch Bouwen 7

Featured in the seventh edition of Buitengewoon Belgisch Bouwen: no less than two B-bis projects - House ES and House MB.

Buitengewoon Belgisch Bouwen 7 brings together a selection of 50 recent and exceptional homes designed by Belgian architects - an ideal source of inspiration for anyone who loves architecture and interior design.

On House ES

“De eigen woning van Dirk Engelen van B-bis architecten heeft een bijzondere geschiedenis, overgoten met een mysterieus sausje. Het betreft een conceptueel en brutalistisch ontwerp dat eind jaren 1970 getekend werd door architect Jackie Cuylen, meteen het enige van zijn hand dat op architecturaal vlak de tand des tijds doorstaan heeft. [...] Van een stijlbreuk ten opzichte van het authentieke tijdsbeeld is geen sprake. Het blijft een mooie seventieswoning en de ingrepen zijn eerder een klasrijke upgrade die meer licht en lucht brengt dan een zichtbare vernieuwing. [...] De architect creëerde er het ideale decor voor zijn kunst- en designcollectie, die op geheel natuurlijke weg haar plaats vond in nieuwe settings binnen de bestaande architectuur.”

Learn more about this project.


On House MB

“Deze woning op een hellend perceel in de druivenstreek dateert uit het midden van de jaren 1970 en is een ontwerp van de eerste bewoner. Als architect ontwierp die het gebouw als een L-vorm met een dag- en nachtzone op één niveau, waarbij de nachtzone rust op het één niveau lager gelegen en onafhankelijk functionerende architectenbureau. Een uitbreiding met een binnenzwembad en de stapsgewijze verbouwingen van de tweede eigenaar hadden het oorspronkelijke ontwerp helemaal geen goed gedaan, integendeel. Toen de woning enkele jaren geleden een tweede keer van eigenaar wisselde, stond B-bis architecten voor de weinig voor de hand liggende opdracht om het gebouw nieuw leven in te blazen.”

Learn more about this project.