House VC in Buitengewoon Belgisch Bouwen 8

The latest issue of Buitengewoon Belgische Bouwen is out. Every year, the editors select fifty recent and exceptional homes designed by Belgian architects, both established names and up-and-coming talent. This eighth edition features House VC, a newly built residence which was constructed with attention to eco-friendly materials.

"Hoe bouw je een compacte woning op een helling, zonder te raken aan de bestaande bomen en met gebruik van uitsluitend ecologisch verantwoorde materialen? Het ontwerp van B-bis kreeg plots vaart dankzij een nachtelijke creatieve ingeving van een van de medewerkers. Eerst moest er nog wat gepuzzeld worden om het woonprogramma te integreren en er bleken ook nog een paar obstakels op de weg te liggen wat materialisatie betreft. De richting en het doel waren echter eenduidig gedefinieerd.

'Duurzaamheid is ook in dit project een verhaal met veel facetten en zelfs een "relatief" gegeven. Aan de eis om te werken met ecologische materialen konden we niet voor de volle 100% voldoen, maar we realiseerden wel een BEN-woning zonder dat die vraag ooit expliciet werd gesteld.'

[...]

Natuurlijk wooncomfort

Voor B-bis architecten is deze woning een intern referentiepunt. Het vergde enorm veel onderzoek om de grenzen af te tasten van en intensief te werken met materialen als cellulose, blokken van kalkhennep, wandafwerking met leempleister en een granito van gips en klei voor vloeren, keukenwerkblad en spatwanden. Het resultaat leerde in elk geval dat de combinatie van al die natuurlijke materialen tot een enorm aangenaam woonklimaat leidt op allerlei vlakken, zowel akoestisch als thermisch - dankzij de 'halfzware' opbouw in combinatie met vloerverwarming en vooral ook door het merkbare effect van het voelbare, dampregelende karakter van de isolatie- en afwerkmaterialen.

Glazen grens tussen licht en donker

Het interieur wordt gekenmerkt door een lichte tonaliteit, vooral in hout. De plafondroostering in gelamelleerd hout is nadrukkelijk aanwezig, maar 'drukt' niet op de woonbeleving dankzij de relatief grote plafondhoogtes in de leefruimtes. De glazen achtergevel vormt de grens tussen licht en donker, want de buitengevels in Thermowood werden zwart gebeitst om de in het wild levende dieren zo min mogelijk af te schrikken. Die afwerking zorgt er samen met de positionering in het terrein voor dat dit buitengewone ontwerp zich bescheiden nestelt in het groen."

Learn more about House VC.